13 Eylül 2010 Pazartesi

Orman (Dağ) Gezintisi

Bayramda yine yaylamıza (babamın memleketi, köyümüze) gitmiştik. Aslında önceki gidişimize dair izlenimlerimi paylaşamadan bu gezintiden bahsedeceğim. Ama ne yapayım çok heyecanlandım =) Çok güzeldi herşey... Sabah erkenden yola koyulduk, daha önce de bahsettiğim gibi yayla 1350 m yükseklikte ve biz oradaki evimizden çıkıp resimde de gördüğünüz yollardan geçerek yaylanın sırtında bulunan dağa çıktık.



Araç ile yaklaşık yarım saatlik bir tırmanıştan sonra; pikniik de yapılabilecek bir yerde karar kılındı.



Oturup bir şeyler yemeden önce etrafı keşfetmeye koyulduk... Öyle sessiz öyle ıssızdı ki sadece kuş sesleri,uçan(daha önce hiç görmediğim türdeki) böceklerin kanat sesleri, ağaç dalları arasından süzülüp akan rüzgarın sesi dışında tek duyduğumuz; yürürken yerdeki kurumuş otlara dallara bastığımızda çıkan çıtırtılardı.
Gördüğümüzde ilk şaşırdığımız şey ise; onlarca katran, ladin ağaçları arasında tek başına duran bir erik ağacıydı, hem de dallarında erik dolu olarak...




Ardından çevredeki bitkileri incelemeye koyulduk =) Ben de elimde fotoğraf makinası her güzelliği resmetmeye çalışıyorum tabi bu sırada...

Bizim bu gezintiye çıkmamıza yardımcı olan yan komşumuzun dediğine göre bu çiçeğin adı dağ karanfiliymiş. Daha sonra internette yaptığım araştırmada dağ karanfillerinin çeşitli türleri olduğunu öğrendim, biz pembe renkli olanına rastlamıştık =)



Yine komşumuzun dediğine göre ( rehberimiz olmuştu artık=) ) bu bitkinin adı da Ayı Otu. Benim de araştırmalarıma göre ( pek bi araştırmacı ruhlu gördüm kendimi) Bodur Mürver de denilmekte.
Bu bitkinin;
*çiçekleri öksürüğe, bronşite, enfeksiyonlara
*Kurumuş goncaları, köklerinin kabuğu kabızlığa,üreye,ödeme,nefrite,mesane iltihabına iyi gelirmiş. (Doz aşımı çocuklarda tehlikeliymiş!)



Bu fotoğraftan pek net anlaşılamasa da bu turuncu baloncuklar Yer Kirazı =) Altın Çilek de deniliyormuş. Kilogramının 170 TL'ye satıldığını duymuştum, ne kadar doğru bilemem. Belki de kilogramının bu denli pahalı olmasındaki neden toplanmasının zor olması. Pek belli olmuyor ama kirazların arkası uçurum ve dikkat ettiğim kadarı ile de dağda kenar kesimlerde daha çok yetişmişlerdi.



Faydalarına gelirsek; *yaşlanmayı geciktirir *güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcıdır *Güney Amerika’da deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarında halk tarafından tedavi amacı ile sıkça kullanılanılır. *İçeriğinde portakaldan daha fazla C vitamini vardır. *Potasyum içeriği açısından en zengin meyvedir. *Önemli miktarlarda karoten (Vitamin A 9 ) ve vitamin B içerir.
*Olgun meyveleri daha yüksek miktarlarda beta karoten konsantrasyonu içerir. *Besin değerlerinin çok yüksek olması nedeniyle özellikle okul öncesi çocukların beslenmesi için tavsiye edilir. *Bol idrar söktürür, kandaki ürik asidi atar. Böylece Gut ve romatizma için çok yarar lıdır . *Karındaki suyu boşaltır.Karaciğer şişliğini giderir


Böğürtlenler



                                                              Yalancı tesbih Ağacı


Yavşan Otu

5 yorum:

  1. ne huzur verici bir geziye benziyor aaaah ah

    YanıtlaSil
  2. Evet, gerçekten huzur vericiydi =)

    YanıtlaSil
  3. ne güzel ve yararlı bir gezi olmuş hele bir bilenle gidilince
    darısı başımıza

    YanıtlaSil
  4. =) Evet bilen birisi olunca her şey daha güzel oluyor; baktığın, gördüğün bilgi olarak yanına kar kalıyor =)

    YanıtlaSil